Selasa, 1 Mei 2012

Brain Drain Politik Melayu

DAP akan menjadi parti paling berpengaruh di dalam kerajaan baru menerusi proksinya di dalam PAS dan PKR Melayu.

Siapa Dominan?


DAP adalah merupakan parti politik dalam PR yang paling dominan dan 'ada otak' berbanding parti-parti dalam Pakatan Rakyat. Jika dilihat daripada komposisi ahlinya serta kelulusan mereka daripada DAP, pastinya jauh lebih baik daripada PKR.
Anwar Ibrahim (ijazah am - lower than 3rd Class daripada University Malaya), Shamsul Akin (dia ni mengaji mana?). 

PAS pula mempunyai Mahfuz Omar (SRP, bekas penjaga stor di supermarket) Mat Sabu- Timbalan Presiden PAS (Tak sanggup nak bagitahu dia ni kelulusan apa). 

Jadi, the brain of the PR is DAP, while in BN, the brain is UMNO. Maka atas sebab itu Barisan Nasional agak payah nak dapatkan sokongan daripada pengundi Cina kerana mereka kini telah beralih kepada DAP yang mana mereka mengetahui hanya melalui DAP mereka boleh mendapat kuasa politik dan memerintah Malaysia. 

Jika mereka menyokong MCA, sampai bila pun mereka tidak akan dapat mendominasi politik Malaysia. Jika Pas mampu jadi parti teras kepada PR seperti UMNO yang menjadi parti teras kepada Barisan Nasional, then bolehlah cakap nak pegang Putrajaya. Jika tak, baik lupakan hajat tu kalau taknak Anak Melayu generasi masa depan ludah atas kubur pemimpin Pas nanti.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan